Titan faciasının son anları ortaya çıktı
Oceangate firmasına ait Titan adlı denizaltının kaybolduğu ana ilişkin kayıtlar, denizaltıyı destekleyen yüzey gemisinde çekilmiş görüntülerle belgelendi. Dalışın başlamasından yaklaşık 90 dakika sonra denizaltı infilak etti ve içindeki beş kişi hayatını kaybetti.
Titanik’in 3 bin 800 metre derinlikteki batığını görmek isteyen yolcular, kişi başına 250 bin dolar ödemişti. Yolcular arasında Oceangate’in CEO’su Stockton Rush, İngiliz milyarder Hamish Harding, deneyimli Fransız dalgıç Paul-Henri Nargeolet, İngiliz-Pakistanlı iş insanı Shahzada Dawood ve 19 yaşındaki oğlu Suleman da bulunuyordu.
"BU SES NE?" ANI KAMERADA
BBC’nin “Implosion” isimli yeni belgeseli için eriştiği ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı (USCG) soruşturma belgeleri, trajedinin perde arkasını gözler önüne seriyor. Görüntülerde, destek gemisinde bulunan ve aynı zamanda Stockton Rush’ın eşi olan Wendy Rush’ın patlama sesini duyduktan sonra “Bu ses de neydi?” diyerek şaşkınlıkla sorduğu an yer alıyor.
Söz konusu kayıtlar, son iki yıldır Titan kazasını araştıran USCG Deniz Soruşturma Kurulu tarafından delil olarak incelendi. Belgesele göre, Titan'ın üretiminde kullanılan karbon fiber malzeme, ölümcül dalıştan bir yıl önce yıpranmaya başlamıştı.
KAPI ÇARPMASI GİBİ SES
Dalış sırasında Titan, yaklaşık 3 bin 300 metre derinliğe ulaştığında kapı çarpmasını andıran bir ses duyuluyor. Kısa bir süre sonra, denizaltıdan iki ağırlığın bırakıldığına dair bir mesaj alınması, dalışın normal ilerlediği izlenimini yaratıyor. Ancak uzmanlara göre bu ses, aslında Titan’ın infilak ettiği anın sesiydi.
İlginç olan, patlamadan önce gönderilmiş olması gereken bu mesajın gemiye ulaşmasının daha uzun sürmesi oldu. Patlama sonrasında denizaltıdaki beş kişi olay anında hayatını kaybetti.
"FELAKET KAÇINILMAZDI"
Kazadan önce bazı uzmanlar ve eski Oceangate çalışanları, Titan’ın güvenlik standartlarını karşılamadığına dikkat çekmişti. Bazı mühendisler, karbon fiberin aşırı derinliklerdeki basınca dayanıklı olmadığına işaret ederek olası bir facianın kaçınılmaz olduğunu belirtmişti.
Titan, bağımsız güvenlik kuruluşları tarafından onaylanmamış ve iç kabuğu reçineyle güçlendirilmiş karbon fiber katmanlardan oluşmuştu. USCG, bu katmanların Titan’ın 80’inci dalışında –yani kazadan yaklaşık bir yıl önce– hasar almaya başladığını ortaya koydu.
Karbon fiber, geleneksel denizaltı yapımında yaygın olarak tercih edilmeyen bir malzeme olarak biliniyor. Delaminasyon adı verilen bir süreçle fiber katmanlarının ayrılabildiği, uzmanların altını çizdiği teknik riskler arasında yer alıyor.
Sonuç olarak, 250 bin dolarlık bu prestijli yolculuk, Titan’ın tasarımı ve malzeme seçimindeki hatalar nedeniyle trajik bir sona dönüştü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.