Rusya'dan İran'a nükleer destek sinyali: Teknolojik imkanlara sahibiz, paylaşmaya hazırız
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’ın nükleer programına dair önemli açıklamalarda bulundu. Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 17. BRICS Liderler Zirvesi sonrası konuşan Lavrov, zenginleştirilmiş uranyumun işlenmesi konusunda İran'a yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.
Lavrov, “Bu alanda teknolojik imkanlara sahibiz. Bu teknolojileri İran ile paylaşabiliriz. Fazla zenginleştirilmiş uranyum Rusya’ya getirilebilir, işlendikten sonra tekrar İran’a gönderilerek nükleer santrallerde kullanılabilir.” dedi.
LAVROV'DAN NATO’YA SERT SÖZLER
Toplantıda NATO’nun genişlemesine de değinen Lavrov, bu adımların ittifak üyelerine dahi fayda sağlamadığını savundu.
“NATO içinde derinleşen görüş ayrılıkları var. Gemide isyan çıkabilir. Artık pek çok ülke, dayatılan ideolojilerle değil, kendi ulusal çıkarları doğrultusunda hareket etmek istiyor.” ifadelerini kullandı.
FRANSA'YA UKRAYNA TEPKİSİ: SALDIRGANLIKTA ÖN SAFLARDA
Fransa’nın Ukrayna'ya yönelik desteğini de eleştiren Lavrov, Paris yönetiminin Rusya’ya karşı saldırgan politikaların başını çektiğini savundu.
“Fransa, Ukrayna'ya silah sağlamaya devam ediyor ve bu tavrıyla Rusya'ya karşı ön saflarda yer alıyor.” dedi.
"UAEA, TARAFSIZLIĞINI KORUMALI"
İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile yeniden işbirliği olasılığına da değinen Lavrov, ajansın değerlendirmelerinin muğlak ve yönlendirilmiş olduğunu öne sürdü.
“UAEA, bazı ülkelerin çıkarları doğrultusunda değil, kendi yetkilerine sıkı sıkıya bağlı kalarak hareket etmeli. Tarafsızlığını güvence altına almalı.” diye konuştu.
"İRAN’IN YÜKÜMLÜLÜĞÜ KALMADI"
Lavrov, ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesinin ardından Tahran’ın zenginleştirme sınırına dair bir yükümlülüğü kalmadığını hatırlattı. Bu süreçte Rusya’nın devreye girerek İran’a teknik iş birliği sunabileceğini belirtti.
BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDE REFORM ÇAĞRISI
Lavrov son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti.
“Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri Konsey’de daha fazla temsil edilmeli. Batılı ülkeler uluslararası alanda olduğundan fazla güce ve sandalyeye sahip.” diyerek küresel güç dengesine dikkat çekti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.