Pentagon: İran’ın nükleer programı en az iki yıl geriledi

Pentagon: İran’ın nükleer programı en az iki yıl geriledi
ABD Savunma Bakanlığı, İran’daki nükleer tesislere düzenlenen saldırıların Tahran’ın programını bir ila iki yıl geciktirdiğini açıkladı. İran ise Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile iş birliğini askıya aldı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 22 Haziran’da İsrail’le birlikte İran’ın üç ana nükleer tesisine düzenlenen saldırıların ardından, İran’ın nükleer programının önemli ölçüde sekteye uğradığını duyurdu. Pentagon Sözcüsü Sean Parnell, "İstihbaratımıza göre, programlarını bir ila iki yıl geriye götürdük" dedi.

TESİSLER HEDEF ALINDI

ABD’nin Fordo, Natanz ve İsfahan’daki tesislere yönelik saldırısında 30’dan fazla sığınak delici bomba ve Tomahawk füzesi kullanıldı. Parnell, “Gelen veriler tesislerin tamamen yok edildiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Ancak bu açıklama, saldırıdan sonra İran’ın tekrar zenginleştirilmiş uranyum üretimine dönebileceğini belirten Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi'nin değerlendirmeleriyle çelişti. Grossi, İran’ın birkaç ay içinde yeniden santrifüjleri devreye alabileceğine dikkat çekti.

Bazı nükleer uzmanlar, saldırılar öncesinde İran’ın yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stoklarını başka yerlere taşımış olabileceğini öne sürdü. Ancak ABD’li yetkililer, bu iddiayı doğrulayacak herhangi bir kanıt olmadığını vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, saldırıların ardından ülkesinin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini resmen durdurduğunu açıkladı. Pezeşkiyan, parlamentonun ve Muhafızlar Konseyi'nin aldığı kararla bu adımın “milli çıkarlar” doğrultusunda atıldığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.