Papa 14. Leo göreve başladı: Vatikan barış müzakerelerine ev sahipliği yapabilir mi?

Papa 14. Leo göreve başladı: Vatikan barış müzakerelerine ev sahipliği yapabilir mi?
Katolik dünyasının yeni lideri Papa 14. Leo, göreve başlama törenini Vatikan’da düzenledi. Törene katılan liderler arasında yer alan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri için Vatikan’ın uygun bir zemin olabileceğini söyledi.

Katolik Kilisesi’nin yeni ruhani lideri Papa 14. Leo (Leone), bugün düzenlenen görkemli törenle resmen görevine başladı. Törene dünya genelinden devlet başkanları, bakanlar ve dini temsilciler katıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, törende yaptığı açıklamada Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine Vatikan’ın ev sahipliği yapabileceğini belirtti. Rubio, Kardinal Pietro Parolin ve esir değişimi girişimleriyle bilinen Kardinal Matteo Zuppi ile yaptığı temaslarda Türkiye’de yürütülen görüşmelere dair son gelişmeleri de paylaştı.

Rubio, "Vatikan’ın yapıcı ve olumlu rol oynama arzusundan memnunuz. Burası iki tarafın da güvenle gelebileceği bir yer olabilir" dedi. Ancak “arabuluculuk” ifadesinden kaçınarak, Vatikan’ın taraflara bir araya gelme fırsatı sunabileceğini vurguladı.

Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Parolin ise, Vatikan’ın Rusya ile Ukrayna arasında doğrudan görüşmelere mekan olmayı önerdiğini söyledi. İstanbul’daki başarısız görüşmelerin ardından konuşan Parolin, "Barışa dair umutlarımız vardı, ancak yeniden en başa döndük" ifadelerini kullandı.

Parolin, Papa'nın "arabuluculuk" çağrısının somut anlamını ise, “Vatikan’ın doğrudan müzakereler için uygun bir yer olduğunu söylemek” olarak açıkladı.

İSTANBUL GÖRÜŞMESİ UMUT VERDİ, AMA YETERLİ OLMADI

Cuma günü İstanbul'da, Rusya ve Ukrayna yetkilileri üç yıl sonra ilk kez yüz yüze masaya oturmuştu. Türk heyetinin de yer aldığı görüşmelerde taraflar 1000'er savaş esirinin karşılıklı serbest bırakılmasında anlaşmıştı. Ancak kalıcı ateşkes ya da kapsamlı müzakere süreci için henüz ilerleme kaydedilmedi.

PAPA’DAN İLK MESAJ

8 Mayıs’ta Papa seçilen ABD’li Kardinal Robert Francis Prevost, ilk konuşmasında barış vurgusu yapmıştı. Ukrayna, Filistin gibi kriz bölgelerini anarak, “Barış için elimden geleni yapacağım. Düşmanları aynı masaya oturtmak için Vatikan her zaman hazır” demişti.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy de Papa’nın sözlerine olumlu yanıt vererek, “Vatikan’ın küresel barış için üstlenmeye hazır olduğu rolü memnuniyetle karşılıyorum” açıklamasında bulunmuştu.

Papa'nın göreve başlama törenine katılan isimler arasında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve ABD Başkan Yardımcısı JD Vance da yer aldı. Her iki liderin Papa ile ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor.

DÜNYA LİDERLERİ VE DİNİ TEMSİLCİLER VATİKAN’DAYDI

Törende Almanya, Avustralya, Kanada, Ermenistan, İsrail gibi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları da hazır bulundu. On kadar kraliyet ailesinin temsilcisinin yanı sıra, diğer din ve mezheplerden üst düzey dini temsilciler de törende yer aldı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan da katılımcı din adamları arasındaydı. Papa ile Patrik Bartholomeos’un, İznik Konsili’nin 1700. yılı için Türkiye’ye yapılması planlanan ortak ziyareti de ele alabileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.