Microsoft’un 50. yılı kutlamalarında şok protesto! Çalışanlardan canlı yayında tepki
Agrawal, kutlamada yer alan kurucu Bill Gates ve eski CEO Steve Ballmer’a hitaben yaptığı çıkışta, Microsoft’u İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ortak olmakla suçladı. Agrawal, “Gazze’de 50 bin kişi Microsoft’un teknolojisiyle hayatını kaybetti. Bu ölümlerin gölgesinde kutlama yapıyorsunuz. İsrail’le bağlarınızı koparın” diyerek etkinlikten çıkarıldı.
Aynı gün başka bir Microsoft çalışanı Ibtihal Aboussad da söz alarak, yapay zeka birimi CEO’su Mustafa Süleyman’ı hedef aldı. Aboussad, “Siz teknolojiyi iyilik için kullandığınızı söylüyorsunuz ama Microsoft, İsrail ordusuna yapay zeka destekli silah sistemleri sağlıyor. 50 bin kişinin ölümüne teknolojiyle katkı sundunuz” ifadelerini kullandı.
ŞİRKET İÇİ DİRENİŞ BÜYÜYOR
Her iki çalışan da protestoların ardından Microsoft çalışanlarına yönelik birer bilgilendirme e-postası göndererek, şirketin İsrail ile yürüttüğü iş birliklerinin ayrıntılarını paylaştı. Protestosunun ardından istifa eden ve kısa süre içinde işine son verilen Agrawal, Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte, Microsoft’un 7 Ekim 2023 öncesinde de Gazze’deki saldırılara dolaylı katkı sunduğunu öne sürdü.
Agrawal, son 1,5 yılda şirketin İsrail ile nasıl bağlantılar kurduğunu ve bu bağlar üzerinden Gazze’deki operasyonlara nasıl destek verdiğini daha net görmeye başladıklarını ifade etti. Şirket içinde konuyla ilgili yapılan eleştirilerin bastırıldığını, çalışan sorularının yanıtsız bırakıldığını ve yönetime iletilen açıklama taleplerinin sistematik olarak engellendiğini dile getirdi.
"SUSTURULDUK, GÖRMEZDEN GELİNDİK"
Agrawal, çalışanların yoğun çabalarına rağmen, seslerini duyurmakta zorluk yaşadıklarını belirterek, “Sessizliğe zorlandık, susturulduk, dışlandık. Her itirazımız yönetimden tepkiyle karşılık buldu” dedi. Şirket içinde yaşanan sansür ve baskıya rağmen, birçok çalışanın küresel çapta sessiz bir dayanışma içinde olduğunu belirten Agrawal, bazı çalışanların greve katıldığını, bazılarının ise otomatik e-posta yanıtları ve durum mesajları aracılığıyla tepkilerini ortaya koyduğunu söyledi.
Kutlamalara CEO Satya Nadella’nın yanı sıra Gates ve Ballmer’ın da katılmasının eylemin etkisini artırdığını belirten Agrawal, protestonun sadece yöneticilere değil, tüm çalışanlara farkındalık kazandırmayı hedeflediğini ifade etti. Paylaşılan e-postaların ardından birçok çalışandan destek mesajları aldıklarını aktaran Agrawal, “Pek çok kişi Microsoft’un bu ilişkilere sahip olduğunun farkında bile değildi” dedi.
MİCROSOFT BASKI ALTINDA
Agrawal, protestolar sonrası şirketin iç sistemlerine erişiminin 30 dakika içinde kesildiğini ve bu durumun üç gün boyunca sürdüğünü açıkladı. Microsoft’un sosyal medya hesaplarındaki yorumları kapatmasının da şirketin artan baskı karşısındaki tutumunu gösterdiğini belirterek, “Artık imajlarını hayırseverlik kılıfıyla koruyamazlar. Gerçek yüzleri ortaya çıkıyor” dedi.
"DİRENİŞ KOLEKTİF BİR EYLEMDİR"
Agrawal, mücadelenin bireysel değil kolektif bir direniş olduğunu vurgulayarak, “Birlikte hareket ettiğimizde daha güçlü ses çıkarabiliyoruz” değerlendirmesini yaptı. “Apartheid için Azure’a Hayır” kampanyasını sürdürmeye devam edeceğini belirten Agrawal, teknoloji sektöründeki tüm çalışanları seslerini yükseltmeye davet etti.
Son olarak, herkesin risk almadan da direnişe katılabileceğini ifade eden Agrawal, “İnsanlara, olaylara dahil olmanın, tavır almanın farklı yolları olduğunu hatırlatmak istiyorum” dedi.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.