Fransa'da Bayrou'nun başbakanlık görevine atanmasının ardından yeni hükümet kuruldu

Fransa'da Bayrou'nun başbakanlık görevine atanmasının ardından yeni hükümet kuruldu
İsrail, Gazze'deki Kemal Advan Hastanesi'nin önüne patlayıcı dolu bir kutu bırakarak hastaneyi askeri hedef haline getirdi. Sağlık çalışanları, bu tehdidin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 13 Aralık'ta Başbakan olarak atanan François Bayrou, 10 gün süren müzakerelerin ardından yeni hükümetini kurdu. Bayrou'nun hükümeti, eski Başbakan Elisabeth Borne'u Eğitim Bakanı, Manuel Valls’i ise Denizaşırı Topraklar Bakanı olarak atadı.

Diğer önemli atamalar arasında Eric Lombard Maliye Bakanı, Gerald Darmanin Adalet Bakanı, Catherine Vautrin Sağlık Bakanı, Laurent Marcangeli Kamu Hizmeti Bakanı, Annie Genevard Tarım Bakanı, Marie Barsacq Spor ve Gençlik Bakanı olarak yer aldı. Ayrıca, Savunma Bakanı Sebastian Lecornu, Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, önceki görevlerine devam etti.

AŞIRI SAĞCILARIN ETKİSİ TARTIŞMAYA NEDEN OLDU

Yeni hükümetin kurulmasının ardından, Fransa'da aşırı sağcıların hükümete dolaylı olarak onay verdiği iddiaları sosyal medyada gündem oldu. Eski bakan Xavier Bertrand, Bayrou'nun kendisine Adalet Bakanı görevini teklif ettiğini ancak aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin karşı çıkması nedeniyle bu görevden vazgeçildiğini belirtti. Bertrand, aşırı sağcı Marine Le Pen’in onayıyla kurulan hükümetin bir parçası olmayı reddettiğini açıkladı.

MİCHEL BARNİER HÜKÜMETİNİN DÜŞÜRÜLMESİ

Fransa'da, 2022’de yapılan erken genel seçimlerin ardından hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememişti. Cumhurbaşkanı Macron, meclisin en küçük partisi olan Cumhuriyetçilerden (LR) Michel Barnier’i 5 Eylül’de başbakan olarak atamıştı.

Ancak Barnier hükümeti, seçimden galip çıkan solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partilerinin tepkilerine neden olmuştu. Özellikle 2025 bütçe tasarısı üzerindeki uzlaşısızlık ve muhalefetin sert eleştirileri, hükümetin zayıf bir pozisyonda kalmasına yol açtı.

Bu kırılgan durum, muhalefet tarafından sunulan gensoru önergesiyle sonuçlandı ve 4 Aralık’ta Barnier hükümeti düşürüldü.

BAYROU HÜKÜMETİ ÜZERİNDEKİ BASKILAR

François Bayrou'nun başbakan olarak atanmasının ardından yeni hükümet de muhalefetin gensoru önergesi tehdidiyle karşı karşıya. Bayrou hükümeti, selefi Barnier hükümeti gibi azınlık bir hükümet olarak kurulmuş olup, siyasi istikrarsızlık nedeniyle uzun süreli olmayacağına dair görüşler dile getirilmeye devam ediyor. Özellikle aşırı sağcı RN ve solcular, Bayrou'nun hükümetini de eleştirirken, hükümetin geleceği konusunda belirsizlikler sürüyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.