Çin ve Filipinler arasında Güney Çin Denizi'nde gerilim
Çin ile Filipinler arasında Güney Çin Denizi'nde, özellikle Sabina Sığı ve çevresindeki ihtilaflı sularda gerilim hafta sonu boyunca devam etti. Çin ve Filipinler sahil güvenlik gemileri, dün Sabina Sığı açıklarında çarpıştı. Olayla ilgili her iki taraf da suçlamalarda bulundu.
"PROFESYONELLİK DIŞI VE TEHLİKELİ BİR MANEVRA"
Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Liu Dıcün, Filipinler gemisinin “profesyonellik dışı ve tehlikeli bir manevra” yaparak Çin gemisine bilerek çarptığını iddia etti. Filipinler Sahil Güvenlik Sözcüsü Jay Tarriela ise, Çin gemisinin BRP Teresa Magbanua gemisine hiçbir tahrik olmaksızın üç kez çarptığını ve bu durumun gemide hasara yol açtığını ileri sürdü.
Tarriela, BRP Teresa Magbanua gemisinin nisan ortasında bölgeye yönlendirildiğini ve Çin'in bölgedeki gerilimi artıran eylemlerine rağmen geminin Sabina Sığı'ndan çekilmeyeceğini belirtti.
"BUHANGİNAN" MI, "ŞİENBİN" Mİ?
Sabina Sığı'ndaki gerilim, Spratly Adaları'nın güneyinde Çin ve Filipinler sahil güvenlik gemileri arasında çarpışmalara neden oluyor. Filipinler'in "Buhanginan", Çinlilerin ise "Şienbin" adını verdiği bu bölgede, Filipinler gemilerinin ikmal sağlamak amacıyla düzenli ziyaretleri gerilimi artırıyor. 19 Ağustos'ta ve 25 Ağustos'ta yaşanan çarpışmalarda, her iki taraf birbirini suçlamıştı.
Çin, 30 Ağustos'ta Filipinler'e, Sabina Sığı'ndaki sahil güvenlik gemisini çekmesi yönünde uyarıda bulundu. Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik ihtilaflarının odağı olmuş durumda. Çin, 1947'de yayımladığı haritayla bölgenin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunurken, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor. Çin'in bölgedeki askeri üsler ve sivil gemi filolarıyla varlık göstermesi, bölge ülkeleri ve ABD tarafından karşılanıyor. 2016'da Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi, Çin'in tek taraflı egemenlik taleplerini yasal olmayan olarak değerlendirmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.