BM'den İsrail'e sert uyarı: İşgal ne kadar çabuk biterse o kadar iyi

BM'den İsrail'e sert uyarı: İşgal ne kadar çabuk biterse o kadar iyi
BM Barış Operasyonları Şefi Jean-Pierre Lacroix, İsrail’in Suriye ve Lübnan'daki askeri varlığını "açık bir ihlal" olarak nitelendirdi. Lacroix, İsrail’in işgali sürdürmesinin BM misyonunu zorlaştırdığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix, İsrail’in Suriye ve Lübnan’daki askeri varlığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İsrail’in Suriye’de işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini belirten Lacroix, "Bu askeri varlık ne kadar çabuk sona ererse o kadar iyi" dedi.

BM YETKİLİSİ: ASKERİ VARLIK ANLAŞMALARA AYKIRI

BM Merkezi'ndeki basın toplantısında konuşan Lacroix, yakın zamanda gerçekleştirdiği Suriye ve İsrail ziyaretine ilişkin detayları paylaştı. İsrail’in, 1974'te Suriye ile imzaladığı anlaşmaya aykırı şekilde işgalini sürdürdüğünü belirten BM yetkilisi, bu durumun BM misyonunu zorlaştırdığını vurguladı.

İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmelerde, askeri varlığın "açık bir ihlal" olduğunu ifade ettiğini belirten Lacroix, "İsrail bunun geçici olduğunu söylüyor ancak bu işgalin en kısa sürede bitmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

BM’NİN ATTIĞI ADIMLAR NELER?

Gazetecilerin, İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi için BM’nin somut adımlarının neler olduğu yönündeki sorularına Lacroix, "Şu an yapabileceğimiz en önemli şey, İsrailli yetkililere bu varlığın bir ihlal olduğunu sürekli hatırlatmak ve bu işgalin son bulmasını beklediğimizi vurgulamak" yanıtını verdi.

İSRAİL, GOLAN TEPELERİ’NDEKİ İŞGALİNİ GENİŞLETTİ

Baas rejiminin Aralık 2024’te çökmesinin ardından İsrail ordusu, Suriye’nin Golan Tepeleri'ndeki işgalini genişleterek Şam’a 25 kilometre kadar yaklaştı. İsrail, 1967’den bu yana Golan Tepeleri'ni işgal altında tutarken, 1974’te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile bölgedeki tampon hattın sınırları belirlenmişti.

LÜBNAN’DA DA DURUM GERİLİMLİ

Lacroix, İsrail’in Lübnan’daki askeri varlığına da dikkat çekerek, "Bölgede durum değişken ama sakin. Ancak İsrailli yetkililere, özellikle sivillerin güvenliğine ve mallarına saygı göstermeleri gerektiğini vurguladık" dedi.

Kasım 2024'te Lübnan ile yapılan ateşkes anlaşmasına göre İsrail’in 60 gün içinde güney Lübnan’daki işgal ettiği bölgelerden çekilmesi öngörülüyordu. Ancak İsrail, bölgeden çekilmek yerine saldırılarını sürdürüyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.