Almanya’da illegal göçte sert fren: İltica başvuruları düştü
Almanya, 2025'in ilk yarısında iltica başvurularında tarihi bir düşüş yaşadı. Welt am Sonntag ve BILD’in haberlerine göre, yılın ilk altı ayında 65 bin civarında başvuru yapıldı. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 43-50 arasında düşüş anlamına geliyor.
Haziran ayında yapılan iltica başvuruları sadece 7 binin altına indi. Bu sayı, son 12 yılın en düşük aylık başvurusu olarak kayıtlara geçti.
ALMANYA İLK SIRAYI KAYBETTİ: İSPANYA VE FRANSA ZİRVEDE
Avrupa genelinde sığınmacılar için en çok tercih edilen ülke bu kez Almanya olmadı. 2025’in ilk yarısında İspanya 76 bin 20 başvuru ile listenin zirvesine yerleşti. Fransa 75 bin 428 başvuru ile ikinci, Almanya ise 65 bin 495 ile üçüncü sırada kaldı. İtalya, Yunanistan ve Belçika’nın ardından Macaristan, Slovakya ve Litvanya gibi ülkeler neredeyse sıfıra yakın başvuruyla listenin sonunda yer aldı.
GÖÇ UZMANLARINA GÖRE “DÜŞÜŞ BAŞARI”
Alman hükümeti, başvuru sayılarındaki keskin düşüşü göç politikalarının başarısı olarak değerlendiriyor. CSU’lu İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt ve CDU’lu göç uzmanı Lena Düpont, bu rakamların “geri dönüşün ve sistemsel reformların” bir göstergesi olduğunu savundu. Düpont’a göre Kuzey Afrika ülkeleriyle yapılan anlaşmalar ve Frontex iş birliği bu düşüşte belirleyici rol oynadı.
GÖÇMENLERİN MENŞE ÜLKELERİ: TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SIRADA
Almanya’daki sığınma başvurularının en büyük kısmını Afganlar (%22) ve Suriyeliler (%20) oluştururken, Türk vatandaşları %11 ile üçüncü sırada yer aldı. Rusya ise yaklaşık %3’lük payla beşinci sıraya yerleşti.
Avrupa genelinde ise 2025’in ilk altı ayında yapılan başvurularda ilk üç sırayı Venezuela, Afganistan ve Suriye vatandaşları aldı.
KITA GENELİNDE DE GERİLEME VAR
AB ülkeleri, Norveç ve İsviçre dahil toplamda yaklaşık 400 bin kişi sığınma başvurusunda bulundu. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %23’lük bir düşüşe işaret ediyor. Uzmanlar, Avrupa’daki sıkılaştırılmış sınır politikalarının kıta çapında etkisini gösterdiği görüşünde.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.