ABD'den Ege hamlesi: Yunanistan'ı üslerle çevreliyor!

ABD'den Ege hamlesi: Yunanistan'ı üslerle çevreliyor!
ABD, Yunanistan’da dört yeni askeri üs için harekete geçti. Kongre'ye sunulan tasarı, Washington'un Ege ve Doğu Akdeniz'deki varlığını kalıcı hale getirmeyi amaçlıyor.

ABD, Ukrayna ve Ortadoğu’da süren çatışmaların gölgesinde, Yunanistan'daki askeri varlığını genişletmeye yönelik yeni bir adım attı. Temsilciler Meclisi’ne sunulan “ABD-Yunanistan Güvenlik İşbirliği Kayıt Yasası” başlıklı tasarı, Pentagon'un Ege'de sessizce etkisini artırmasına yol açacak yeni üs planlarını içeriyor.

Yunan basınına göre, yasa tasarısı Kongre’deki Yunan İşleri Grubu liderleri tarafından gündeme getirildi. Tasarı, adalar da dahil olmak üzere Yunan topraklarında ABD’nin askeri erişimini artıracak potansiyel üslerin değerlendirilmesini kapsıyor.

PENTAGON’DAN RAPOR İSTENECEK

Kathimerini gazetesinin haberine göre, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in Kongre’ye iki ülke arasındaki askeri iş birliğini detaylandıran bir rapor sunması bekleniyor. Raporda özellikle Dedeağaç ve Suda Körfezi gibi kritik bölgelerdeki mevcut üslerin yanında dört yeni üssün gündeme alınacağı belirtiliyor.

Tasarıyı sunan Kongre üyeleri Grace Meng, Gus Bilirakis, Dina Titus ve Nicole Malliotakis, bu girişimin “Ukrayna ve Ortadoğu’daki çatışmaların sürdüğü bir dönemde stratejik önem taşıdığını” savundu. Vekiller, bu üslerin NATO ve ABD'nin Doğu Akdeniz’den Ukrayna’ya uzanan lojistik hattında büyük rol oynadığını vurguladı.

ABD'NİN DOĞU AKDENİZ PLANI DERİNLEŞİYOR

Geçmişte 2024 savunma bütçesi tartışmalarında benzer bir değişiklik öneren Meng, bu kez daha kapsamlı bir planla yasa teklifini yeniden masaya getirdi. Meng, “Bu girişim yalnızca ABD ile Yunanistan arasındaki savunma ilişkisini değil, NATO'nun bölgedeki etkinliğini de güçlendirecek” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.