AB Komisyonu’ndan ABD’ye ilaç vergisi uyarısı
ABD yönetimi, bu ayın başlarında 1962 tarihli Ticaret Genişleme Yasası’nın 232. Bölümü kapsamında ilaç ithalatına yönelik bir soruşturma başlattı. Avrupa Komisyonu yetkilileri, bu adımı gerekçesiz olarak nitelendirdi ve soruşturmanın hem ABD hem de AB sağlık sistemlerine zarar vereceği uyarısında bulundu.
SAĞLIK SEKTÖSÜNDE ENDİŞELER ARTIYOR
Komisyonun ticaret yetkilisi Elena Kamilarova, Brüksel’de yaptığı açıklamada, "İlaç ithalatının ulusal güvenliği tehdit ettiği iddiasını kabul etmiyoruz" dedi. Hem Avrupa hem de Amerikan ilaç şirketleri, olası vergilerin ilaç fiyatlarını artırabileceğini ve küresel tedarik zincirlerinde aksamalara yol açabileceğini vurguladı.
AVRUPA’NIN İLAÇ İHRACATI RİSK ALTINDA
Özellikle İrlanda, Almanya, Belçika ve Danimarka, ABD’ye en fazla ilaç ihracatı yapan ülkeler arasında yer alıyor. 2024’te AB’nin ABD’ye ilaç ihracatı 127 milyar dolarla en büyük kalem oldu. Olası bir ticaret engeli, hastalar ve şirketler için ciddi sonuçlar doğurabilir.
VERGİLER, MALİYETİ KATLAYABİLİR
Reuters’ın ulaştığı bir rapora göre, %25’lik bir gümrük vergisi, ABD’de ilaç maliyetlerini yılda yaklaşık 51 milyar dolar artırabilir. Ernst & Young tarafından yapılan analiz, bu durumun ABD’de ilaç fiyatlarını %12,9 oranında yükseltebileceğini ortaya koyuyor.
2023’te ABD, 203 milyar dolarlık ilaç ithalatı gerçekleştirdi. Bu ithalatın %73’ü Avrupa’dan yapıldı. Avrupa Komisyonu yetkilisi Kamilarova, “Avrupalı jenerik üreticiler ABD’deki ilaç kıtlıklarını hafifletiyor. ABD, etkin maddede Asya’ya daha bağımlı,” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.