AB-Çin zirvesi gerçekleşti ama gerginlik gölgesinde: Beklentiler düşük, çatışma yüksek

AB-Çin zirvesi gerçekleşti ama gerginlik gölgesinde: Beklentiler düşük, çatışma yüksek
Brüksel ve Pekin, diplomatik ilişkilerin 50. yılına denk gelen zirvede bir araya geldi. Ancak zirve, artan ekonomik ve jeopolitik gerilimlerin gölgesinde gerçekleşti. AB tarafı zirvenin "gerçekleşmesini bile başarı" sayıyor.

Avrupa Birliği ile Çin arasında Perşembe günü düzenlenen zirve, hem sembolik bir dönemeçte hem de jeopolitik fırtınaların ortasında gerçekleşti. Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşünün ardından uluslararası dengeler altüst olurken, Avrupa ile Çin arasındaki donuk ilişkilerde sınırlı da olsa yeniden iletişim kurulması, Brüksel’de bir başarı olarak görülüyor.

Zirve, taraflar arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yılına denk gelmesi nedeniyle ayrı bir önem taşıyordu. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in bu yıldönümünü “farklılıkları yönetmek ve daha parlak bir gelecek inşa etmek için bir fırsat” olarak nitelendirmesi de beklentileri bir dönem yükseltti. Ancak bu iyimser hava kısa sürede yerini karşılıklı eleştirilere ve stratejik endişelere bıraktı.

NADİR ELEMENTLER KRİZİYLE TANSİYON TIRMANDI

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Haziran’daki G7 Zirvesi’nde Çin’i, “nadir toprak elementlerini bir silah gibi kullanmakla” suçlaması, Pekin’in tepkisini çekti. Çin, bu açıklamaları "temelsiz" ve "önyargılı" olarak nitelendirerek karşılık verdi. Ancak Avrupa endüstrisi, Pekin’in bu stratejik kaynaklara erişimi kısıtlama hamlesini ciddi bir tehdit olarak görmeye devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.