Son aylarda konut piyasasında durgunluk hakimdi. Yükselen fiyatlar, yüksek faiz oranları ve yatırımcıların alternatif araçlara yönelmesi, piyasadaki bu durgunluğu körükledi. Temmuz ayında yapılan konut satışları bu durgunluğun sona erebileceğinin sinyalini verdi.
Sıfır konutlara yönelik düşük faizli kampanyalar ve indirimler, ikinci elde ise artan pazarlık payları birikimi olan alıcıları harekete geçirdi. Ülke genelinde temmuz ayında konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artış göstererek 127 bin 88'e ulaştı. Bu, yılın en yüksek satış rakamı olduğu gibi, tüm zamanların en iyi ikinci temmuz ayı satış performansı olarak kayda geçti.
EN KISA AMORTİSMAN SÜRESİ 3 YILI ZİRVESİNDE
Yatırımcıların yakaladığı bu fırsat, rakamlara da yansıdı. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın araştırmasına göre, Türkiye genelinde haziran ve temmuz aylarında amortisman süresi 13 yıl ile son 3 yılın en kısa seviyesine indi. Yıl başında 15 yıl olarak hesaplanan bu süre, konut fiyatlarındaki düşüşe rağmen kiraların aynı oranda gerilememesi nedeniyle 13 yıla kadar düştü.
HER İLDE FİYATLAR REEL OLARAK GERİLİYOR
Endeksa’nın, konut satışlarının en yoğun olduğu iller üzerinde yaptığı analizler, her ilde reel fiyat düşüşünü ortaya koyuyor. İstanbul’da reel fiyat düşüşü yüzde 18’e ulaşırken, amortisman süresi 14 yıl olarak hesaplandı. İzmir’de ise reel gerileme yüzde 17 oranında olup, amortisman süresi yine 14 yıl olarak belirlendi. Yatırımın geri dönüş süresi açısından en cazip il ise 10 yıl ile Ankara oldu.
FİYATLAR DÜŞMEYE DEVAM EDECEK Mİ?
Azalan talep, maliyet artışlarının fiyatlara yansıtılamamasına neden oluyor. İnşaatı devam eden projelerde firmaların kar marjlarından fedakarlık ettiğini belirten uzmanlar, yeni projelerin ise artan maliyetlerle başlaması gerektiğini hatırlatıyor.
Konut kredisi faizlerinde bir düşüş olması durumunda piyasada hareketlilik beklenirken, hem sıfır hem de ikinci el konut fiyatlarında bir artış olabileceği öngörülüyor. Ayrıca, sektörde arz sıkıntısına da dikkat çekiliyor. Alınan ruhsat sayısının ihtiyacın gerisinde kalması, önümüzdeki dönemde hem fiyat hem de kira rakamlarında artışa yol açabileceği şeklinde yorumlanıyor.