İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na ilerlemeye çalışırken polislere saldırdıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 34 sanığın yargılanmasına İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmaya tutuklu 4 sanık ve avukatları, bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

New York'taki bir lisede "silahlı şahıs" alarmı New York'taki bir lisede "silahlı şahıs" alarmı

"FOTOĞRAFLAR HUKUKA AYKIRI YÖNTEMLERLE ELDE EDİLDİ"

Savunma yapan sanıklardan Hakan Akay, 1 Mayıs denildiğinde akla gelen ilk yerin Taksim Meydanı olduğunu ve olay günü bu yasağa karşı mücadele etmeye çalıştıklarını ifade etti. Suçlamaları kabul etmeyen Akay, dava dosyasından gösterilen fotoğraflardaki kişinin kendisi olup olmadığının sorulması üzerine, fotoğrafların hukuka aykırı yöntemlerle elde edildiğini belirtti ve bu konuda detay vermek istemediğini söyledi.

TUTUKLU SANIKLARDAN 'TAHLİYE' TALEBİ

Sanıklardan Rıdvan Uzun, 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'na yürümek istediklerini ancak arama noktasında polis müdahalesiyle karşılaştıklarını belirterek suçlamaları reddetti. Diğer sanıklar da olay günü herhangi bir suç işlemediklerini savundu ve tutuklu sanıklar tahliye talebinde bulundu.

Savunmaların ardından mahkeme, tutuklu 4 sanığın tahliyesine ve haklarında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi. Duruşma, daha sonra bir ara karar ile ertelendi. Duruşma sonrası, sanıkların da aralarında bulunduğu bir grup, İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Pankart açan ve slogan atan grup, polis ekiplerinin güvenlik önlemleri altında açıklama yaptıktan sonra dağıldı.

KANUNSUZ YÜRÜYÜŞ ÇAĞRISI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 19 kişinin şikayetçi olduğu ve çeşitli sendika, STK, parti, marjinal grup ve oluşumların sosyal medyada 1 Mayıs'ta Fatih Saraçhane Parkı'nda kanunsuz yürüyüş çağrıları yaptığı belirtildi. Yasaklama kararına rağmen, grupların Saraçhane sur önü bölgesinde güvenlik güçlerine taş ve diğer sert cisimler attığı, flama sopası, tekme ve yumruklarla karşılık verdiği anlatıldı.

3 YIL 2 AY İLE 20 YIL 6 AY HAPİS CEZASI TALEBİ

İddianamede, sanıkların "kamu malına zarar verme", "kamu görevlisine karşı direnme", "kasten yaralama" ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlarından 3 yıl 2 ay ile 20 yıl 6 ay arasında değişen sürelerle hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Kaynak: AA