Fransa’da erken genel seçimlerin üzerinden iki ay geçmesine rağmen, hükümet hala kurulamadı. Emmanuel Macron, seçim sonuçlarını göz ardı ederek, meclisin en büyük siyasi grubu olan sol ittifakın başbakan adayını reddetti.
Macron’un bu tavrı, sol ittifak tarafından "demokratik bir darbe" olarak nitelendirildi. Fransa tarihinin en bölünmüş meclis tablosunun ortaya çıktığı bu seçimlerin ardından, hükümet kurma süreci belirsizliğini koruyor.
SOL İTTİFAKTA KRİZ BÜYÜYOR
Macron, 2024 Paris Olimpiyatları sırasında hükümet kurma sürecini askıya aldıktan sonra, seçim sonrası ilk defa sol ittifakın liderleriyle 23 Ağustos’ta görüşmelere başladı. Ancak, sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets’i göz ardı ederek, "istikrarlı bir çoğunluk" hükümeti arayışını sürdürdüğünü açıkladı. Bu tutum, sol ittifak tarafından büyük bir öfkeyle karşılandı ve Macron’un tavrı "demokrasiye aykırı" olarak değerlendirildi.
‘FRANSA SİYASİ KAOSUN EŞİĞİNDE’
Macron’un sol ittifakın hükümet kurma yetkisini reddetmesi, sadece Fransa’da değil, dünya basınında da geniş yankı buldu. The Guardian, Macron’un bu hamlesinin Fransa’yı siyasi bir kaosa sürüklediğini belirtti. Al Jazeera ise Fransa’nın derin bir siyasi çıkmazın içinde olduğunu yazdı. Politico, ülkede süregelen belirsizliğe dikkat çekerken, Fransız basını Cumhurbaşkanı’na yönelik öfkenin giderek arttığını ifade etti.
FRANSIZ SİYASETİ: ABSÜRDÜN ÖTESİNDE BİR KOMEDİ
The Spectator, Fransa'daki siyasi krizi sert bir dille ele alarak, Fransız siyasetinin "absürt bir komediye" dönüştüğünü yazdı. Dergi, Macron’un Meclis’i feshetme kararının ülkeyi bu noktaya getirdiğini belirtti.
Erken seçim kararını gereksiz bir adım olarak değerlendiren dergi, Fransa’nın bir aydan uzun süredir gerçek bir hükümetten yoksun olduğunu vurguladı. "Erken seçim öncesi nispeten bir çoğunluğa sahip olan Macron, bu avantajını kaybetti ve ülkeyi gereksiz bir krizle baş başa bıraktı" ifadelerine yer verildi.